Katoen voor dekbedden

Katoen voor dekbedden

Katoen heeft een enorm groot vochtopnemend vermogen en staat dat ook weer makkelijk af. Dit maakt katoen als tijkstof voor een dekbed in vrijwel alle gevallen het meest geschikte materiaal. Ook kan katoen zeer strak geweven worden, waardoor de geweven stof dons/vezeldicht gemaakt kan worden. Hetgeen niet onbelanrijk is voor een tijkstof van een dekbed.

Als vulmateriaal voor een dekbed is katoen minder bekend, maar ook hier bewijst het vochtopnemende vermogen zijn dienst. Omdat katoen niet heel veel vulkracht heeft en in verhouding tot bijv. dons heel zwaar is, is het vooral geschikt als zomerdekbed. En dan speciaal voor mensen die ook in de warme nachten toch gewicht op zich willen voelen.

Linnen voor dekbedden

Linnen wordt gemaakt van vlas. Vlas groeit uitstekend in een gebied dat zich uitstrekt van Noord Nederland tot aan Normandië in Frankrijk. De vezels worden dus dicht bij huis gewonnen. En tijdens de snelle groei neemt het veel CO2 op. Dat alleen al maakt linnen een duurzaam product.

Daarnaast is het winnen van de vezels een compleet natuurlijk proces, dat begint bij het oogsten. De Vlasplanten worden met wortel en al uit de grond getrokken. Hierdoor wordt de hele vezellengte benut. Daarna laten ze de planten ca 6 weken op de grond liggen. In die tijd breken micro-organismen de pectine in de stelen en wortel af, waardoor de vezels al het ware ‘los’ komen te zitten. Dit proces heet ‘Roten’.

Nadat het Root proces klaar is, wordt het vlas in balen naar de fabriek gebracht waar de laatste houterige delen machinaal verwijderd worden en de linnenvezels los komen. De korte stukjes worden gebruikt voor o.a. het vlies dat in onze dekbedden zit. Van langere vezels wordt linnen garen gemaakt, wat weer gebruikt wordt voor het weven van linnen stoffen.

Zonder bleking is linnen een product dat geheel zonder chemicaliën gemaakt wordt. Dat en de eigenschappen van linnen die het zo’n prettig materiaal maken voor zomerkleding en dus ook voor dekbedden, zorgt ervoor dat wij enthousiast zijn over onze dekbedden met linnen vulling.

Wilt u meer weten over verbouwen en oogsten en verdere bewerking van vlas/linnen, dan verwijzen we u graag naar de website van Libeco een vlasverwerker in België: https://www.libeco.com/nl/over-linnen

Katoenen / linnen dekbed

De vochtopenemende eigenschappen van katoen in combinatie met de goede wasbaarheid en geringere isolatiewaarde maken ook dat losgekaarde katoenen vulling in een zomerdekbed een hoog slaapcomfort geeft. Speciaal voor die mensen die ondanks de warmte toch nog wat gewicht op zich willen hebben liggen is een katoenen zomerdekbed een echte aanrader.

Wilt u wat meer luxe, dan is er ook het dekbed met een menging van 60% linnen en 40% katoen. Hier is de vochtafvoer nog verder geoptimaliseerd. Verder heeft linnen uit zichzelf een soort verkoelende werking. De katoen in deze dekbedden zorgt voor een zeker volume. Linnen zelf heeft weinig tot geen veerkracht, vandaar de mix met katoen.

Ga naar informatie pagina over:

WOL   ZIJDE   DONS

VERGELIJKING VULMATERIALEN

Ga direct naar de webwinkel met het

AANBOD KATOENEN DEKBEDDEN

Best verkochte producten

Kameelharen all year dekbed

Door de kameelharen vulling kan dit dekbed grote temperatuur-verschillen aan....

Warmtefactor 8.8
Vanaf: Prijs € 213,50

Silk Eyemask / Zijden...

Echt zijden oogmasker geeft rust voor uw ogen en een diepere slaap in een lic...

Warmtefactor n.v.t.
Vanaf: Prijs € 9,10

Kameelharen zomerdekbed

Perfect dekbed voor de warmste periode van het jaar. De vacht van de kameel b...

Warmtefactor 4.7
Vanaf: Prijs € 152,50
Alle best verkochte producten