Veelgestelde Vragen over Dekbedden

Op onze site vindt u veel informatie over dekbedden en vulmaterialen voor dekbedden. Wij geloven dat een goed geïnformeerde klant een betere keuze kan maken en daarom geven we ook al die informatie. Toch gebeurt het dat een klant toch nog met een vraag blijft zitten en dan contact met ons opneemt. Vragen die we vaker krijgen, zullen we hier opnemen en beantwoorden. 

Heeft u een vraag? Kijk dan eerst op onze site bij de informatiepagina's (via het menu aan de bovenkant te bereiken of via deze link: 'informatie dekbedden/dekbed kiezen' + gekoppelde pagina's. Of mogelijk staat uw vraag al bij de vragen hieronder. Heeft u dan uw antwoord nog niet gevonden, of wilt u persoonlijk advies, dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen. Dit kan via de mail (die wij dan uiterlijk de volgende werkdag beantwoorden) of telefonisch tijdens kantooruren.

.

Wat is het verschil tussen een all year dekbed en een 4-seizoenen dekbed?

Een all year dekbed is een enkel dekbed. Wanneer de slaapkamer zomers niet té warm wordt en 's winters licht verwarmd wordt, is dit dekbed jaarrond te gebruiken. Nu zijn de meeste slaapkamers 's winters écht kouder dan zomers en dan zult u toch een tweede dekbed moeten hebben. Een dekbed uit de all year categorie is wat men vroeger wel een voor of najaars dekbed noemde en valt te dus qua warmtefactor ook te vergelijken met het herfstdekbed van een 4-seizoenen dekbed.
Kiest u een all year dekbed met een hogere warmtefactor (10-12) dan zal dit dekbed in veel gevallen 's winters ook warm genoeg zijn. Een all year dekbed met een warmtefactor tussen de 8-9 zal een groot deel van de zomerperiode veelal ook voldoen.

Een 4-seizoenen dekbed bestaat uit 2 dekbedden. Eén voor de warmere periode van het jaar, het zgn. zomerdekbed, en één voor de tussenperiode, het zgn. herfstdekbed. Deze kunnen aan elkaar bevestigd worden tot één warm winterdekbed (zie derde afbeelding hieronder).

Enkel dekbed zoals een gewoon all year dekbedEnkel dekbed volgens het duo-principe4-seizoenen dekbed bestaat uit 2 losse dekbedden

Misschien ook interessant: Informatie Warmtefactoren

.

Wat is het verschil tussen een dekbed volgens het duo-principe en een 4-seizoenen dekbed?

Een 4-seizoenen dekbed betaald uit 2 dekbeddelen, een zomer- en een herfstdekbed. Deze kunnen aan elkaar bevestigd worden en vormen zo samen een warm winterdekbed (zie rechterafbeelding).

Een dekbed volgens het Duo-principe is een enkel dekbed, maar is opgebouwd uit twee (of meer) dekbedlagen, welke rondom, aan de randen aan elkaar zijn bevestigd (zie middelste afbeelding hierboven). Op het eerste gezicht lijkt een dekbed volgens het duo-principe precies op een 'gewoon' enkel dekbed volgens het mono-principe (zie linkerafbeelding hierboven). Het verschil is dus de extra luchtlaag die midden in het dekbed gecreëerd is. Die extra luchtlaag zorgt voor meer isolatie bij een gelijk gewicht aan isolerend materiaal én zorgt voor een betere vochtafvoer en dus een droger slaapklimaat.
Het duo-principe wordt vooral bij wollen dekbedden toegepast. Wol is t.o.v. dons zwaar en zo kan er toch met minder vulgewicht een warmer dekbed gemaakt worden.

.

Wat is edelhaar?

Edelhaar is wol (haren) afkomstig van andere dieren dan schapen. Denk hierbij aan alpaca wol, kamelenhaar, jakhaar of kasjmier wol. Net als bij schapenwol zitten er grote verschillen tussen de wol van het ene soort dier en de haren van een ander dier. Wat ze met elkaar overeenkomen is dat de edelharen van de wolsoorten die we gebruiken in onze dekbedden altijd afkomstig zijn van dieren die in extreme (warme en koude) omstandigheden leven en daarmee unieke eigenschappen hebben die ook prettig zijn in een dekbed.

Meer informatie over edelhaar vindt u op onze pagina: Edelharen dekbed

.

Wat is (Siberisch) Boerendons?

Boerendons komt van kleine ganzen- en eendenboeren in Siberië. Die boeren mogen zelf aan huis slachten en de dons en veren zijn daarbij afval die ze in een grote zak doen. Een dochteronderneming van ARO Artländer in Siberië koopt die dons en veren van de boeren en haalt ze daar ook zelf vandaan. De ganzen en eendendons zit door elkaar en is door ARO® Artländer GmbH, die onze donzen dekbedden maakt, niet te scheiden. In boerendons zit dus een percentage eendendons. Eendendons is veel goedkoper dan ganzendons en dat zie je terug in de prijs van de boerendons gevulde dekbedden. Het is echter ook niet 100% eendendons, want er zit ook ganzendons in. Vandaar dat we de naam Boerendons gebruiken.

Informatie over alle donssoorten die in de donzen dekbedden op deze site worden aangeboden vindt u op de pagina 'dons soorten'

.

Wat is het verschil tussen een Multikeus dekbed van Texeler en Texelwool?

Texeler en TexelWool zijn beiden merknamen van één en dezelfde fabriek.

Tot 2010 waren er op Texel twee wollen dekbedden fabrieken, nl. de Texeler Wol Onderneming, die de merknaam Texeler gebruikte en de ‘jongere’ onderneming TexelWool. In 2010 heeft TexelWool de Texeler overgenomen en ondergebracht in één pand; De TexelWool fabriek in Oudeschild, een vissersdorp op Texel aan de Waddenzee.

Het assortiment van beide ondernemingen wordt langzaam naar elkaar toe gebracht, zodat bij veel dekbedden het verschil uitsluitend de merknaam is. Dit is ook het geval bij het Multikeus dekbed. Wij bieden het Texeler dekbed op de site aan, maar die is dus niet anders dan het Mulitkeus wollen dekbed van Texelwool.

 

Waarom zit er een ritsje in een zijden dekbed?

Er wordt wel gedacht dat dit is om de zijde in het dekbed te controleren op echtheid. Dat kan natuurlijk, maar is niet de reden voor het ritsje. Dat is namelijk een productie-technische reden. Wanneer het zijde pakket voor de vulling van een zijden dekbed is gelegd, wordt deze vastgezet aan de randen van de inlet, de stoffen tijk/hoes die je ziet. Dat kan alleen wanneer deze hoes binnenste buiten zit en deze moet daarna dus nog gekeerd worden. Het dekbed wordt opgevouwen en gerold en door het ritsje gekeerd, waarna het ritsje wordt dichtgeritst en klaar is het dekbed.

Zijden dekbedden zonder ritsje zijn nooit gemaakt van de eindloze draden van de moebeizijdecocon, maar gemaakt van korte zijdevezels. In dat geval wordt het dekbed gemaakt door een vlies te leggen van deze korte vezels zoals bijvoorbeeld bij een wollen of synthetisch dekbed wordt gedaan. De productiemethode is verder dan ook gelijk aan zo’n dekbed (vlies wordt tussen stoflagen gestept/doorstikt en vervolgens voorzien van een bies). Met deze productie methode hoeft het dekbed niet gekeerd te worden en wordt dus zonder ritsje gemaakt.

Wilt u meer weten over de productie van onze zijden dekbedden, dan verwijzen wij u graag naar onze gespecialiseerde site op de pagina: zijdendekbedden.nl/informatie-zijden-dekbedden/zijde-productie. Op deze site vind u (beknopte) informatie over zijde op de pagina: Zijde voor dekbedden

Best verkochte producten

Kameelharen all year dekbed

Door de kameelharen vulling kan dit dekbed grote temperatuur-verschillen aan....

Warmtefactor 8.8
Vanaf: Prijs € 213,50

Silk Eyemask / Zijden...

Echt zijden oogmasker geeft rust voor uw ogen en een diepere slaap in een lic...

Warmtefactor n.v.t.
Vanaf: Prijs € 9,10

Kameelharen zomerdekbed

Perfect dekbed voor de warmste periode van het jaar. De vacht van de kameel b...

Warmtefactor 4.7
Vanaf: Prijs € 152,50
Alle best verkochte producten