Onderhoud dekbedden

Er zijn een aantal richtlijnen die u helpen lang plezier te hebben van uw dekbed. Deze zijn onafhankelijk van het soort vulmateriaal.

 • Gebruik altijd een dekbedovertrek – zo voorkomt u dat de tijk van het dekbed vies wordt.
 • Sla ’s morgens het dekbed goed ver open – De ‘binnenkant’ van het dekbed en uw matras kunnen dan overdag goed luchten en het vocht dat ’s nachts wordt opgenomen kan weer uitdampen.
 • Slaat u het dekbed voor langere tijd op? Laat het eerst goed luchten, zodat het echt door en door droog is voor u het dekbed wegbergt. Comprimeer het dekbed niet te erg (niet vacuüm trekken). Hoe goed de veerkracht van het materiaal ook is, wanneer het langdurig geplet is, gaat die veerkracht wel achteruit en daarmee wordt uw dekbed dunner; en dunner is altijd minder isolerend.
 • Voor u een dekbed (weer) in gebruik neemt geeft u het dekbed het beste enige uren de kans om op volume te komen. U kunt het dekbed licht opschudden. Vooral bij dons heeft dat veel effect.
 • Lucht uw dekbed een paar keer per jaar uitgebreid. Niet uitkloppen. Lucht bij voorkeur op goed droge dagen en niet in direct zonlicht (dan verkleurd/vergeelt de tijk).

 

Zijden dekbedden

 • Deze zijn niet wasbaar. Een vlek uit de tijk kunt u verwijderen door de tijk los te nemen van de vulling en deze dan met een enzymvrij wasmiddel plaatselijk te wassen. Goed uitspoelen en voorkomen dat de vulling nat wordt. Hangend of liggend laten drogen.
 • Zijde is ‘zelfreinigend’. Dat wil zeggen dat de vezel zo glad is dat vuil zich hier niet goed aan hecht. Daarom is luchten veelal voldoende om het dekbed fris te houden.
 • Evt. chemisch laten reinigen.

DIRECT NAAR DE WINKELPAGINA MET ZIJDEN DEKBEDDEN

 

Wollen dekbedden

 • Wol is in principe beperkt wasbaar. Bij te veel wrijf bewegingen gaat het vervilten. Lees daarom altijd goed de wasvoorschriften die bij het betreffende dekbed horen.
 • Gebruik, wanneer de wol gewassen mag worden, altijd een wasmiddel zonder enzymen en bij voorkeur een speciaal wolwasmiddel. Was nooit warmer dan op 40 graden en gebruik een wolwasprogramma. Wees matig in de hoeveelheid waspoeder die u doseert! Geen wasverzachter gebruiken. Matig centrifugeren en hangend of liggend laten drogen.
 • Wol bevat lanoline (wolvet) wat normaliter niet helemaal uit de wol verwijdert wordt. Dit wolvet is vuilafstotend. Daarom is luchten in een vochtige omgeving (ochtendmist) vaak voldoende om oppervlakkig vuil te verwijderen en het dekbed fris te houden.
 • Evt. chemisch laten reinigen.

DIRECT NAAR DE WINKELPAGINA MET WOLLEN EN EDELHAREN DEKBEDDEN

 

Donzen dekbedden

 • Dons is bijzonder goed wasbaar. Het probleem met dons zit in het drogen. Dat moet in een voldoende ruime wasdroger: wanneer het dekbed helemaal droog is moet het nog steeds makkelijk in de droger passen. Als vuistregel: een dekbed tot ca. 1200 gram vulling kan thuis gewassen worden. Bij zwaardere gevulde dekbedden zal een professionele droger nodig zijn.
 • Wasvoorschrift: Was met een fijnwasmiddel zonder enzymen (evt. een wol of zijdewasmiddel gebruiken) op max. 60 graden (tenzij anders aangegeven). Ca. 1/3 van de normale dosering gebruiken. Goed uitspoelen en geen wasverzachter gebruiken. Héél goed centrifugeren!
  Drogen in de wasdroger is een must en doorgaan met drogen tot echt al het dons droog is. Dit kan meerdere droogcycli duren. Evt. een paar tennisballen mee laten draaien om het dons los te kloppen.
 • Dons krijgt zijn volume terug door het dekbed op vriesdroge dagen buiten te luchten. Alle donsfilamenten zetten zich dan weer helemaal op en het dekbed krijgt weer meer volume.
 • Evt. laten reinigen bij een wasserette. Chemisch reinigen wordt niet aangeraden, maar kan wel.

DIRECT NAAR DE WINKELPAGINA MET DONZEN DEKBEDDEN

 

Katoenen dekbedden

 • Katoen neemt goed vocht op, maar geeft het moeilijker af en daarom kan katoen snel vochtig aan gaan voelen. Elke dag luchten (dekbed ver openslaan) is bij katoenen dekbedden daarom extra belangrijk.
 • Katoen is goed wasbaar. Omdat de vulling van een katoenen dekbed bestaat uit losgekaarde katoen die op zijn plek wordt gehouden door stiknaden, is enige voorzichtigheid wel geboden. Gebruik een ‘voorzichtig’ wasprogramma (wol of kreukherstellend). Aan het eind nog wel even goed centrifugeren. Hangend of liggend laten drogen.
 • Evt. laten reinigen bij een wasserette of stomerij.

DIRECT NAAR DE WINKELPAGINA MET KATOENEN DEKBEDDEN

 

Levensduur dekbedden

We wensen u heel veel, en vooral ook lang, plezier met uw dekbed. Wanneer u uw dekbed goed behandeld, is de gemiddelde levensduur van een dekbed als volgt:

Materiaal

Gemiddelde Levensduur

Katoen  

Ca. 4 jaar

Machinaal gelegde Moerbeizijde grade AAA

2-5 jaar

Handgelegde Moerbeizijde

7-10 jaar

Wol

Ca. 10 jaar (grote verschillen door verschillende wolsoorten/kwaliteiten)

Dons

10-15 jaar

 

 Dekbed kopen

Wilt u een dekbed kopen, maar twijfelt u nog wat u precies wilt hebben, dan adviseren wij u de kieshulp op deze site te lezen, of naar één van onze gespecialiseerde websites te gaan voor nog meer achtergrond informatie:

donsdekbedden.nl

wollendekbedwinkel.nl

zijdendekbedden.nl

NAAR DE KIESHULP                               NAAR DE WEBWINKEL

Best verkochte producten

Kameelharen all year dekbed

Door de kameelharen vulling kan dit dekbed grote temperatuur-verschillen aan....

Warmtefactor 8.8
Vanaf: Prijs € 213,50

Silk Eyemask / Zijden...

Echt zijden oogmasker geeft rust voor uw ogen en een diepere slaap in een lic...

Warmtefactor n.v.t.
Vanaf: Prijs € 9,10

Kameelharen zomerdekbed

Perfect dekbed voor de warmste periode van het jaar. De vacht van de kameel b...

Warmtefactor 4.7
Vanaf: Prijs € 152,50
Alle best verkochte producten