Schapenwol
Omdat schapen in Nederland volop aanwezig zijn en de dieren ieder jaar weer een grote hoeveelheid wol produceren, is het niet verwonderlijk dat in Nederland veel kleding, maar ook dekens gemaakt werden van wol. Een schapenwollen dekbed is de logische volgende stap.
Er zijn verschillende schapensoorten die allemaal weer net andere wol produceren. Wij hebben in ons assortiment dekbedden van de Texelaar, het Merinoschaap en van schapen die in Zwitserland op de almen lopen te grazen. De wol van die laatste schapen bewerken we tevens tot 100% wasbare wol.
.
Wol van de Texelaar
Het Texelse schaap, de Texelaar, is een schapensoort die gehouden wordt voor zowel zijn vlees, als zijn wol. In Nederland zijn ruim 70% van de schapen zuivere Texelaars. De Texelaar is een kruising tussen het inheemse polderschaap en verschillende Engelse schapenrassen. Hiermee werd een groot en snelgroeiend schaap gefokt dat ook veel wol geeft.
Tegenwoordig is de Texelaar vooral een fokschaap voor lamsvlees. Gemiddeld krijgt een ooi twee lammeren per jaar, die dus vooral voor de slacht bestemd zijn.
De vacht wordt éénmaal per jaar in het voorjaar geschoren. Deze schapenwol wordt gebruikt voor het maken ven truien en sokken, maar ook voor tapijt en isolatieplaat voor milieuvriendelijke bouwprojecten én natuurlijk voor Texels wollen dekbedden.
Texeler dekbedden
Wol van de Texelaar is vrij dik en stug, maar de wolharen zijn bruikbaar van kop tot staart. De buikharen zijn de zachtste haren. Dikke wolvezels houden de warmte minder goed vast, waardoor voor een dekbed een relatief dik pakket gekaarde Texelse schapenwol nodig is. Voordeel van de dikkere wolharen van de Texelaar is dat deze sterk kroezen en het dekbed dus lang zijn dikte zal behouden. Dikkere wolharen ‘kriebelen’ ook meer dan fijnere schapenwol, maar dankzij de tijk die om het wolpakket zit, komt de wol niet direct in contact met de huid en zal men hier bij een dekbed geen last van hebben.
Texelse wol is in Nederland royaal voorhanden en is daardoor minder duur dan andere wolsoorten.
.
Merinowol
Het meest voorkomende schaap ter wereld is het merinoschaap. Dit schaap wordt gehouden voor zijn wol. Per jaar brengt een merinoschaap wel 5 kilo schapenwol op. Dit komt doordat het schaap veel huidplooien en dus veel huidoppervlak heeft.
De merinowol is een bijzondere kwaliteit wol. Er groeien op een merino per oppervlak tien keer zoveel wolharen dan bij bijvoorbeeld op de texelaar. De haartjes zijn dan ook veel dunner en zachter. En dunnere wolvezels zorgen voor een betere warmte en vochtregulatie én de fijnere wolharen ‘kriebelen’ minder. Daarom is merinowol bijzonder geschikt voor het maken van kleding.
Merinowollen dekbedden
De fijnheid van de wol en de grote beschikbaarheid maken deze wolsoort ook zeer geschikt voor de productie van dekbedden. Dekbedden van merinowol zijn soepeler dan texeler wollen dekbedden en geven daarmee een beter slaapcomfort.
Merinowolvezels zijn soms zó fijn dat ze de fijnheid van kasjmier benaderen. Er wordt daardoor ook wel geadverteerd met merino-kasjmier dekbedden en andere merino-kasjmier producten. Let wel: Dit is dan merinowol en geen echte kasjmier.
Wij gebruiken wol van Merinoschapen uit Europa. Vooral Duitsland, maar ook Zwitserland en Oostenrijk. Van deze schapen weten we dat ze diervriendelijk gehouden worden en niet mishandeld worden zoals in Australië wel met deze schapensoort gebeurt.
De fijnheid van de wol en de grote beschikbaarheid maken de wol van het merinoschaap zeer geschikt voor de productie van kleding en dekbedden. Dekbedden van deze wol zijn soepeler, warmer en geven een beter slaapcomfort dan een texeler wollen dekbed.
.
Wasbare wol
Wol is in principe, door de geschubde wolvezels, niet geschikt om te wassen. Onder mechanische belasting in combinatie met zeepproducten gaat wol vervilten. Om ervoor te zorgen dat een wolhaar niet vervilt, moeten de schubben verwijderd worden. Dat is dus precies wat er gedaan wordt met schapenwol om hier wasbare wol van te maken.
Lavalan®, de merknaam van onze wasbare wol, komt van schapen uit Zuid-Duitsland en vooral Zwitserland. Zomers lopen deze schapen op de almen in de bergen. Wasbare wol komt dus niet van een speciaal soort schaap zoals bij merino of Texelse schapenwol.
De boeren in Zwitserland en Zuid-Duitsland brengen hun wol naar verzamelpunten en krijgen daar naar het aantal ingebrachte kilo’s uitbetaald. De wol wordt op kleur gesorteerd voor de verschillende toepassingen en wordt vervolgens gereinigd . Voor de wasbare wol ondergaat het een behandeling die vervilten tegengaat. De haren worden hierdoor wat fijner en kriebelen ook minder.
Wasbaar wollen dekbed
Voor de productie van Lavalan® wordt de witte wol gebruikt die, nadat hij wasbaar is gemaakt, tot een vlies wordt gelegd. Door een paar procent biologische PLA bindvezels (op basis van mais-olie) toe te voegen en het vlies te verhitten worden de wolharen onderling verbonden en wordt een 100% wasbaar vlies gemaakt.
Een wasbaar wollen dekbed van Lavalan® is zelfs soepeler dan een merino wollen dekbed en is puur natuurlijk, maar met het gebruiksgemak van een synthetisch dekbed.
.
Schapenwollen dekbed
Wanneer u een schapenwollen dekbed kiest, heeft u bij ons de keuze tussen bovenstaande wolsoorten die we aanbieden in de volgende dekbedden.
Wol van de Texelaar op Texel in de TexelWool fabriek verwerkt tot een oer Hollands schapenwollen dekbed. Deze dekbedden zijn door de grove wolharen vrij stug, zeker de dikste varianten
Merino wol van schapen gehouden in vnl. Duitsland. De wol in deze schapenwollen dekbedden is wat soepeler en door het diagonale steppatroon welke door Erzstef (Erzgebirgische Steppdecken fabrik GmbH) gebruikt wordt, zijn dit fijne dekbedden.
De wasbare schapenwollen dekbedden maken we in eigen beheer. Mede door de bewerking om de schapenwol wasbaar te maken zijn de wolharen fijner geworden dan de wol standaard is. Gevolg is dat de dekbedden bij een zelfde vulgewicht minder dik zijn, maar ook heerlijk soepel én 100% wasbaar in de wasmachine.
Wilt u meer weten van de eigenschappen van wol, lees dan ook de informatiepagina’s op onze gespecialiseerde site wollendekbedwinkel.nl
.
Klik op één van de links hieronder, of navigeer verder via het topmenu.
ALGEMEEN OVER WOL VOOR DEKBEDDEN
Ga naar informatie pagina over:
Ga direct naar de webwinkel voor