Warmteklasse / Seizoensindeling dekbedden.

DIS

In Nederland wordt het Dekbed Informatie Systeem gebruikt om dekbedden te vergelijken en dat werkt prima voor zover het gaat om dikte, soort vulmateriaal en maat dekbed, maar op het moment dat het gaat om hoe warm een dekbed is, laat dit systeem het afweten. De warmte klasse in het DIS is nl. alleen een indeling op dikte van het dekbed en gaat redelijk op voor donzen dekbedden, maar past bijvoorbeeld niet bij een zijden dekbed of bij een dekbed gevuld met edelharen zoals de wol van een Jak of Kameel die met een zelfde dikte echt warmer zijn.

Warmte Klasse Dikte dekbed Omschrijving
Klasse 1 v.a. 8,8 cm In een koude kamer of als u gevoelig bent voor kou.
Klasse 2 6,2 - 8,2 cm Gemiddelde isolatie, bij de meeste mensen favoriet.
Klasse 3 4,0 - 5,7 cm In een warme kamer of als u het snel warm heeft.
Klasse 4 2,0 - 3,4 cm Zomerdekbed, optimaal comfort in warme nachten.

Daarnaast is het ook een vrij grove indeling want een dekbed van 8,2 cm is echt een slag warmer dan een dekbed van 6,2 cm dikte, terwijl beiden aangeduid worden met klasse 2.

Ook grote (web)winkels als Weh-kamp en I K E A kunnen niet met het systeem uit de voeten en gebruiken aanduidingen als koel, warm, warmer en warmst. Maar zonder iets om dat tegen af te zetten is dat een vrij subjectieve klassificering. Wij hebben daarom een uniek warmte-factor systeem ontwikkeld, waar naast een eerste grove indeling naar slaapkamer-temperatuur/seizoen er nuances worden aangegeven die het mogelijk maakt de mate van isoleren echt te vergelijken.

Warmte factor

Voor de donzen en wollen dekbedden is dit een berekende waarde welke voor donzen dekbedden volgt uit het type dons, het vulgewicht, tijk en doorstik methode. Voor de wollen dekbed wordt rekening gehouden met de vezeldikte van de wol/haren en de dikte van het dekbed. De warmtefactoren voor de zijden en katoenen dekbedden zijn hiervan afgeleid.

Warmtefactor Slaapkamer temperatuur / Seizoen Omschrijving
2 - 8 boven de 16 graden Celsius / Zomer Tot factor 4 wordt een dekbed ook wel een hoogzomerdekbed genoemd. Deze dekbedden voldoen ook nog boven de 20 graden Celsius. Factor 6-7 wordt door de meeste mensen een prima zomerdekbed gevonden
8,1 - 12 12-18 graden Celsius / All year (voor/najaar) All year gaat alleen op voor slaapkamers waar het 's winters niet echt koud wordt. Het zijn in ieder geval prima dekbedden voor in voor- en najaar.
12,1 - 15 8-16 graden Celsius / Winter In deze categorie zullen de meeste mensen een goed dekbed voor in de winter kunnen vinden.
15,1 - 18 2-12 graden Celsius / Winter plus Dekbedden voor de echte koukleum of voor in de echt onverwarmde slaapkamer waar het 's winters dus ook écht koud wordt.

Let wel: De temeperatuurs/seizoens indeling is slechts indicatief.
Uw eigen warmtebehoefte bepaald in belangrijke mate wat voor u een prettig dekbed is.

Vergeet ook niet dat het een glijdende schaal is: Een zomer dekbed met factor 7,9 is maar een fractie koeler dan een all year dekbed met factor 8,3. Bijvoorbeeld: U zoekt een winterdekbed in een gematigd koude slaapkamer en een gemiddelde warmtebehoefte. U kiest dan een dekbed met een warmtefactor tussen de 11 en 13 en u kijkt dan dus en bij de all year dekbedden en de winterdekbedden.

NAAR DE KIESHULP   NAAR DE WEBWINKEL

Best verkochte producten

Kameelharen all year dekbed

Door de kameelharen vulling kan dit dekbed grote temperatuur-verschillen aan....

Warmtefactor 8.8
Vanaf: Prijs € 213,50

Silk Eyemask / Zijden...

Echt zijden oogmasker geeft rust voor uw ogen en een diepere slaap in een lic...

Warmtefactor n.v.t.
Vanaf: Prijs € 9,10

Shengkun zijden zomerdekbed

Uitstekende warmte en vochtregulering tijdens warme nachten door 100% zijden ...

Warmtefactor 5
Vanaf: Prijs € 132,00
Alle best verkochte producten