Dons soorten en kwaliteiten

 

Wat je minimaal moet weten over dons en donsveren:

Verschil Ganzendons/Eendendons

Ganzen zijn grotere watervogels dan eenden en hebben daarom in het algemeen ook grotere donsvlokken in hun verenpak zitten. De vulkracht van ganzendons is daardoor in het algemeen ook hoger dan eendendons. De leeftijd van de vogel en hoe winterhard het dons is, heeft zeer zeker ook invloed op de grootte van de donsvlok. Toch kun je in het algemeen zeggen dat ganzendons beter is dan eendendons.

.

Gewichtsverhouding dons/veren

Een gans of eend heeft niet alleen dons in zijn verendek zitten. Dons is als het ware de ondervacht en de veren zijn de deklaag. Wanneer een gans of eend geslacht wordt, worden beiden geplukt en in grote zakken verzameld.

Na wassen en reinigen wordt het dons van de veren gescheiden in grote sorteertorens waar door een luchtstroom van onderaf het dons en de veren omhoog geblazen worden. Dons heeft geen veerschacht en is daarmee lichter. De meest fijne veertjes worden donsveren genoemd en worden ook ver omhoog geblazen. Wij leveren geen producten met een lager donspercentage dan 90%. Let wel, dit zijn gewichtsprocenten, geen volumeprocenten. De donsveertjes die ook hoog komen in de sorteertorens, vormen dan de resterende 10 gewichtsprocenten van het eindproduct. Dit is minder dan 10% van het volume.

Om tot 100% dons uit te sorteren moet de luchtstroom zachter zijn. De donsveertjes komen dan ook niet meer omhoog. Dit proces is echter moeilijker en kost veel tijd. Vandaar dat 100% dons duurder is dan 90% dons/10% donsveertjes mengingen.

.

Vulkracht en kwaliteit

De vulkracht van dons is een belangrijke indicatie voor de kwaliteit van het dons en dus het donzen dekbed. Hoe hoger de vulkracht, met hoe minder gewicht dons je toe kunt om toch een warm dekbed te maken en licht vindt men in donzen dekbedden land kwaliteit. Maar mocht u van een wat zwaarder dekbed houden, dan zou voor u een dekbed met dons met wat minder vulkracht het juiste dekbed kunnen zijn.

Wij vermelden bij onze producten geen vulkracht van het dons. Doordat dons een natuurproduct is, kan de vulkracht van een bepaalde donssoort enigszins variëren en is dus geen constante die je ‘hard’ kunt vermelden bij een bepaald dekbed.

Bepaling vulkracht

De vulkracht van dons wordt bepaald door 30 gram dons in een cilinder te doen (cilinder heeft een volgens de norm bepaalde diameter) en daarop leg je een schijf met een (wederom volgens die norm vastgesteld) gewicht. Het dons wordt door dat gewicht ingedrukt. Hoe hoger de vulkracht/weerstand om ingedrukt te worden, hoe eerder het gewicht niet verder kan zakken. De hoogte die nu afgelezen wordt, is de vulkracht in millimeters van het geteste dons.

Warmtefactor

Zoals aangegeven vermelden wij de vulkracht niet bij onze dekbedden. Wij werken met de warmtefactor die een afgeleide is van de vulkracht in combinatie met het vulgewicht per m2, de tijk en de stepmethode. Deze is door de  variërende vulkracht van dons natuurlijk ook niet helemaal constant, maar geeft u wel een goede indicatie hoe warm het dekbed is t.o.v. andere dekbedden. Een vergelijk welke puur op vulkracht is niet te maken.

Ga naar Warmtefactoren voor een uitgebreidere uitleg over hoe deze te gebruiken.

 

 

Gebruikte donssoorten in onze donzen dekbedden series

Klik op de naam van het dons om gelijk naar de webwinkel te gaan met de artikelen gevuld met die donssoort.

.

Boerendons

Deze donssoort komt van kleine ganzen- en eendenboeren in Siberië. Er wordt aan huis geslacht, waarbij het vlees het hoofdproduct is. De dons en veren zijn een bijproduct en worden in grote zakken verzameld. ARO Artländer GmbH haalt deze bij de boeren op. Ganzen en eenden veren en dons zitten hierbij door elkaar en zijn ook niet meer van elkaar te scheiden. Bij deze donssoort kunnen we daarom niet garanderen dat het ganzendons is. Hoogstwaarschijnlijk zit er een percentage eendendons bij. Wel garanderen we de vulkracht van het dons.

Omdat er eendendons in zit, is dit een betrekkelijk goedkope donssoort . ARO® Artländer sorteert deze uit tot 90 gewichtsdelen dons. De resterende 10% zijn kleine donsveertjes.

 .

Siberian wild duck

Dit is letterlijk een beetje een vreemde eend in de bijt. De wilde eenden zijn eigenlijk verwilderde eenden. Ze stammen af van de eenden die vroeger bij de kolchozen en sovchozen werden gehouden. Bij het uiteenvallen van de Sovjet Unie zijn veel van deze staatsboerderijen in verval geraakt. De mensen die er nog wonen voeren de eenden mondjes maat, zodat ze wel in de buurt blijven en niet heel bang zijn voor mensen. Verder leven deze eenden in vrijheid en altijd buiten, ook tijdens de koude winters. Eens in de zoveel tijd worden de eenden gevangen en geslacht. Ook hier weer speciaal voor vleesconsumptie en zijn het dons en de veren weer een waardevol bijproduct. Het dons is van een bijzonder hoge kwaliteit omdat de vogels écht winterhard zijn. De vulkracht van het dons is zelfs beter dan veel ganzendonssoorten dat zijn! Een topdonssoort voor een bijzonder betaalbare prijs. We bieden deze donssoort aan in gewichtsverhouding 90% dons/10% donsveertjes.

.

Baltica

De Baltica dekbedden serie is gevuld met Baltisch ganzendons. Dons afkomstig van vrijlopende ganzen welke gehouden worden in de Baltische staten, dus Estland, Letland en Litouwen. Officiëel horen deze landen bij West-Europa, maar net als in Oost-Europa wordt hier ook veel gans gegeten. Ganzen leveren per kilo voer meer kilo’s vlees op dan bijvoorbeeld varken of runderen en dat verklaart dan ook waarom dit in die landen zo’n populaire vleessoort is. Het gaat hier dus niet om ganzen welke gehouden worden voor de productie van foie grass, maar puur voor hun vlees. Dons en veren zijn ook hier weer een waardevol bijproduct.

De dieren leveren een goede kwaliteit dons met een vulkracht van ca. 165mm. ARO® Artländer GmbH gebruikt dit dons in de gewichtsverhouding 90% dons/10% donsveertjes in hun ‘standaard’ ganzen donzen dekbedden.

 .

Roemeens ganzendons

Het verhaal voor de Baltische ganzen geldt ook voor de in Roemenië gehouden ganzen. Doordat de ganzen meer binnen gehouden worden, is het dons minder winterhard en heeft het een wat lagere vulkracht (ca. 145mm). We hebben van deze donssoort uitsluitend een 4-seizoenen dekbed in ons assortiment.

 .

Canada Dream

In de Canada Dream dekbedden bieden we de enige donssoort  in onze collectie aan die niet uit ‘Oost-Europa’ komt. Ook in Canada zijn grote gebieden waar het ’s winters flink koud wordt. Vandaar ook dat de ganzen die daar gehouden worden een mooie grote donsvlok maken. De dons en veren worden bij ARO® Artländer gereinigd en tot 100% dons uitgesorteerd. Behoudens een enkel verdwaalt donsveertje dus puur dons. Hierdoor krijg je dons met een hoge vulkracht en kun je lichte dekbedden maken die toch warm zijn. In de 100% donssoorten die we aanbieden is dit niet de beste soort, maar wel de soort dons met de beste prijs/kwaliteit verhouding.

 .

Snowgoose

Snowgoose® is de merknaam die ARO® Artländer geeft aan zijn witte Siberische ganzendons die een vulkracht heeft van minimaal 200mm. Niet alle dons komt van échte sneeuwganzen, maar de gebruikte dons heeft wel de grote donsvlok die sneeuwganzen in gunstige (lees koude) omstandigheden kunnen ontwikkelen. Denk aan een 2 euro munt grootte t.o.v. een 1 euromunt grootte van bijvoorbeeld Canadees ganzendons. De witte ganzendons wordt door ARO® Artländer opgehaald bij slachthuizen en boeren in Siberië waarna het in de fabriek in Duitsland gewassen en gesorteerd wordt tot 100% dons met een hoge vulkracht. Deze donssoort wordt gebruikt voor het topsegment van de donsdekbedden. Deze topkwaliteit is slechts beperkt voorradig, wat het een dure donssoort maakt, maar dan heb je ook wat moois in handen!

Ga naar informatie pagina over:

WOL   ZIJDE   KATOEN   DONS

VERGELIJKING VULMATERIALEN

Ga direct naar de webwinkel met het

AANBOD DONZEN DEKBEDDEN

 

 

Best verkochte producten

Kameelharen all year dekbed

Door de kameelharen vulling kan dit dekbed grote temperatuur-verschillen aan....

Warmtefactor 8.8
Vanaf: Prijs € 213,50

Silk Eyemask / Zijden...

Echt zijden oogmasker geeft rust voor uw ogen en een diepere slaap in een lic...

Warmtefactor n.v.t.
Vanaf: Prijs € 9,10

Kameelharen zomerdekbed

Perfect dekbed voor de warmste periode van het jaar. De vacht van de kameel b...

Warmtefactor 4.7
Vanaf: Prijs € 152,50
Alle best verkochte producten