Edelhaar

Edelhaar is de verzamelnaam voor hoogwaardige dierlijke wolvezels/haren, niet zijnde van schapen. Voorbeelden zijn kasjmier wol, jak- en kameelhaar.

Hieronder een beschrijving van de soorten edelhaar, welke wij in onze dekbedden verwerken tot hoogwaardige wollen/ edelharen dekbedden.

.

Kasjmier wollen dekbedden

Kasjmier / Kasjmir

De Kasjmir streek/vallei ligt gemiddeld op 1600 meter boven zeeniveau. Daardoor is het voor de breedtegraad waarop het ligt een koel gebied. De Kasjmir vallei ligt in het noorden van India en grenst aan China, Pakistan en een klein stukje Afganistan. In het noorden van de vallei begint het Himalaya gebergte. Andere correcte schrijfwijzen voor Kasjmir zijn Kasjmier, cashmere of kashmir. Deze worden ook wel door elkaar gebruikt. Met een hoofdletter verwijst het naar de streek, met een kleine letter naar de wolsoort.

Kasjmier wol van de Chyangra berggeit

De oorsprong van de naam kasjmier-wol is de naam van de vallei. Hier worden de geiten gehouden die deze unieke wolsoort produceren. Zij lopen op de flanken van de vallei en ontwikkelden een dunne haarsoort die hen goed beschermt tegen de extreme koude die hier regelmatig voorkomt. De beste kasjmir komt van de Chyangra geit. Deze geitensoort wordt tegenwoordig veel in China gehouden, maar ook in Australië en Schotland.

Traditioneel werd de wol gewonnen door de geiten te kammen. Hierdoor wordt, tijdens de rui, het overtollige onderhaar verwijderd. Tegenwoordig worden de geiten ook wel geschoren. De fijnere onderharen worden daarna machinaal gescheiden van de grovere bovenvacht. Eén geit levert ca. 150gram grade A wol op. Dit is wol met een haardikte van maximaal 19 micron.

Dekbed van Kasjmier wol

Op onze site wollendekbedwinkel.nl staat een algemene uitleg over wolkwaliteiten. Daaruit blijkt dat de fijnheid van wolharen bepalend is voor hoe dik een dekbed moet zijn om voldoende te kunnen isoleren. Isolatie is immers stilstaande lucht en bij fijnere vezels, kun je volstaan met een dunner dekbed. Een kasjmier dekbed is dus een veel dunner en daardoor soepeler dekbed dan bij grovere schapenwol het geval zal zijn (het gewicht is wel hetzelfde).

Kasjmier is wel duur. Doordat er slechts zeer weinig grade A wol van één geit gewonnen kan worden en door zijn eigenschappen ook bijzonder gewild is, is deze wolsoort schaars. De prijs van een kasmier dekbed is dus ook aanzienlijk hoger dan dekbedden gevuld met andere wolsoorten, maar het slaapcomfort is dan ook subliem te noemen.

Voor onze kasjmir dekbedden gebruiken we een vlies van de fijne onderharen.

.

 Jakharen dekbedden

Jak haar

Oorspronkelijk komt de jak (ook wel gespeld als yak) voor in Nepal, in het Himalaya gebergte. Daar leeft deze rundersoort in het wild. De jak is bijzonder goed aangepast aan de extreme koude die daar in het hooggebergte  voorkomt. De wilde jak graast op de berghellingen tot wel 6000 meter hoogte, waar het gemakkelijk -30 graden Celsius wordt. De lange, dunne, veelal zwarte haren van de vacht hangen tot op de grond en houden de jak goed warm

De tamme jak als leverancier voor de Jakwol

In het hooggebergte van Tibet, wordt de tamme jak door de nomaden als lastdier gebruikt. Ook levert de jak melk, waarvan bijvoorbeeld boter gemaakt wordt (Tibetaanse boterthee). De uitwerpselen dienen als brandstof en natuurlijk wordt het vlees gegeten.

De tamme jak is minder groot dan de wilde jak, maar heeft ook lang haar in verschillende kleurvariaties van roodachtig bruin tot zwart. Van de bovenharen worden tenten gemaakt en de veel fijnere onderharen worden gebruikt voor kleding. De onderharen zijn heel fijn en isoleren daardoor heel goed. De nomaden gebruiken de haren welke de jak tijdens het verharen verliest. Wanneer de jak specifiek voor hun wol worden gehouden worden ze eens in de twee jaar geschoren.

De fijnheid van de onderharen en de kwaliteit van de jak-wol komt dicht in de buurt van kasjmier.
Jak runderen zijn minder veeleisend dan de Chyangra geit (levert kasjmir wol – zie hierboven) en ze leveren meer wolharen per jaar én ze worden niet alleen voor de wol gehouden. Daarmee is jakhaar een goed en betaalbaar alternatief voor kasjmier (kasjmier 14-19 micron – jakhaar ca. 19 micron).

Jakharen dekbed

Jak wol is bijna zo zacht en soepel als kasjmir-wol en warmer dan merino-wol. De donkere kleur van de jakharen zie je enigszins doorschijnen door de dekbedtijk  en wordt daarom optisch minder mooi gevonden Door de uitstekende prijs/kwaliteit verhouding vinden wij dit wel een een prachtige dekbedvulling. Door de dunne wolharen is een jak dekbed t.o.v. een schapenwollen dekbed een dun en soepel dekbed.

. 

 Kamelenharen dekbedden

Kameelhaar

Tot het geslacht van de kamelen behoren o.a. de kameel en de dromedaris. Deze soorten leven in de droge woestijngebieden in Noord Afrika en in de Hoorn van Afrika.  Kamelen komen ook voor in het Midden-Oosten en Azië. In het wild zijn ze vrijwel uitgestorven en komen ze alleen nog voor in de Gobi-woestijn in Azië.

Kamelen uit de Sahara als leverancier van dekbedvullingen

Kamelen zijn uitstekend toegerust om te leven in een droge woestijn. Hij kan wel 8 dagen zonder water en door de vorm van zijn hoeven (groot en plat) hebben zijn poten veel grip op het losse woestijnzand en op harde rotsen.

Ook de vacht van een kameel is helemaal aangepast aan het woestijn klimaat. Een woestijn klimaat kenmerkt zich door grote temperatuur verschillen tussen dag en nacht. ’s Nachts kan de temperatuur dalen tot onder het vriespunt, terwijl het overdag makkelijk 45 graden Celsius wordt. Voor beide is een goed isolerende vacht een noodzaak om te kunnen overleven. De vacht van een kameel bestaat uit een bovenlaag met grovere haren en een onder-vacht van zeer fijne haren.

De bijnaam ‘het schip van de woestijn’ heeft de kameel verdient doordat hij wel 280 kilo kan dragen. Hij wordt door de nomaden in o.a. de Sahara dan ook gebruikt  als rij- en lastdier. Behalve als lastdier worden houden de nomaden kamelen ook voor zijn wol, melk en vlees.

Kameelharen dekbedden

Wanneer een kameel verhaart, wordt de wol verzameld. Kamelen worden niet geschoren. Een volwassen kameel levert ca. 5 kilo wol per jaar. Net als bij de jak zijn de fijnere onderharen goed te gebruiken voor kleding en dekens en dus ook voor dekbedden. De grovere bovenharen werden traditioneel gebruikt om tentdoek en kleden voor in de tent van te maken.

De onderharen van een kameel zijn kwalitatief beter (fijner (17-19,5 micron), beter isolerend, betere vochtregulering etc.) dan schapenwol. Daarnaast is kamelen wol bijzonder diervriendelijk/duurzaam.

.

Wol van de alpaca voor een heerlijk dekbed

Alpaca Wol

Alpaca wol onderscheid zich van andere wolsoorten en edelharen door de gedeeltelijk holle wolharen. Deze luchtzakken zorgen voor extra isolatie en een lichter gewicht. Verder hebben de haren een sterke kroezing waardoor een wolvlies van alpacawol zijn volume lang behoudt. Verder is een haar van de alpaca heel dun, waardoor er een fijn wolvlies gelegd kan worden. 

Naast deze mooie woleigenschappen die het bijzonder geschikt maken voor een dekbed zijn er nog de volgende eigenschappen:
- Bevat geen lanoline
- wasbaar (wasmiddel zonder enzymen gebruiken)
- wolhaar zelf neemt geen vocht op. Hierdoor snelle vochtregulering en is het na wassen sneller droog.

In de dekbedden die wij verkopen is Alpacawol van Europese herkomst verwerkt. De dieren zijn dan misschien wel niet zo gewend aan de enorme koude in het hoge Andesgebergte, maar de fokkers doen er alles aan om de vacht van hun hobbydieren zich optimaal te laten ontwikkelen. De wol wordt na het scheren met de hand gesorteerd en vervolgens gekamd en tot een los vlies verwerkt.

.

Edelharen dekbedden

Bij ons kunt u terecht voor kasjmir, jak, alpaca en kameelharen dekbedden. 

We gebruiken van zowel de jak als de chyangra geiten de fijne onderharen. Door de wolharen te mengen met een paar procent PLA bindvezel (gemaakt van maisolie, dus niet van aardolie zoals standaard synthetische bindvezels) krijgen de wolharen onderling verband en blijft de vulling lang mooi. Kasjmier en jakharen dekbedden zijn nooit dikke dekbedden, maar wel heerlijk soepel.

Ook voor de kameelharen dekbedden die we in eigen beheer maken gebruiken we vlies met een paar procent PLA bindvezel. Doordat kameelhaar een wat grotere kroezing heeft dan jak en kasjmir, is een kameelharen dekbed iets dikker, maar zeker soepeler dan schapenwollen dekbedden. Het 4-seizoenen kameelharen dekbed is niet gevuld met vlies, maar met gekaarde kameelhaar 'vlokken'. 

De alpaca wol wordt gekaard alvorens deze in een dekbed wordt verwerkt.

.

Wilt u meer informatie over schapenwol, kamelenhaar, jakhaar etc.? Ga dan naar onze gespecialiseerde site wollendekbedwinkel.nl.

Of klik op één van de links hieronder

ALGEMEEN OVER WOL VOOR DEKBEDDEN 

Ga naar informatie pagina over:

ZIJDE    DONS    KATOEN

VERGELIJKING VULMATERIALEN

Ga direct naar de webwinkel met het

KASJMIR WOLLEN DEKBEDDEN    JAK HAREN DEKBEDDEN    KAMEELHAREN DEKBEDDEN   ALPACA DEKBEDDEN

Best verkochte producten

Kameelharen all year dekbed

Door de kameelharen vulling kan dit dekbed grote temperatuur-verschillen aan....

Warmtefactor 8.8
Vanaf: Prijs € 213,50

Silk Eyemask / Zijden...

Echt zijden oogmasker geeft rust voor uw ogen en een diepere slaap in een lic...

Warmtefactor n.v.t.
Vanaf: Prijs € 9,10

Shengkun zijden zomerdekbed

Uitstekende warmte en vochtregulering tijdens warme nachten door 100% zijden ...

Warmtefactor 5
Vanaf: Prijs € 132,00
Alle best verkochte producten