Reden om naar de TOG waarde van beddengoed te kijken

Vanuit de Commissie Veiligheid van de VBKV (Vereniging van Baby en Kleutervak) is i.s.m. Tüv Nederland een voorstel ingediend om de TOG waarde voor alle baby en kinderslaapartikelen te moeten vermelden op de slaapproducten. Op dit moment is het nog niet zover dat deze verplichting er is, maar vooruitlopend daarop geven we toch alvast wat informatie over de TOG waarde en zullen we waar mogelijk, deze ook vermelden bij de producten.

Juist omdat er een verband lijkt te zijn tussen oververhitting en wiegendood is de TOG waarde voor beddengoed voor kleine kinderen belangrijk als eerste indicatie voor welk beddengoed u het beste kunt kopen..

TOG waarde is niet zaligmakend

Voor we verder op de TOG waarde ingaan het volgende: Gebruik vooral uw eigen verstand wanneer u beddengoed voor uw kleine koopt. De slaapkamertemperatuur, maar zeker ook de warmtebehoefte van uw kindje bepalen wat voor uw situatie het juiste beddengoed is.

Om vast te stellen of uw kindje het te warm heeft kunt u in het nekje voelen. Wanneer dit warm/klam is, ligt uw kindje te warm. Kies dan een luchtiger slaapzak, deken of dekbed, of verlaag de temperatuur in de slaapkamer.

De voetjes van uw kindje moeten prettig warm aanvoelen. Wanneer deze koud zijn, dan kunt u uw kindje juist wat warmer kleden (pyjama met lange mouwen) of een warmer dekbed of slaapzak kiezen.

Wat is TOG waarde ?

De TOG waarde is een maat voor de thermische weerstand van een oppervlakte-eenheid, ook bekend als thermische isolatie. De TOG waarde wordt bijvoorbeeld gebruikt om aan te geven hoe goed een ondertapijt isoleert, maar wordt ook steeds meer voor slaapzakjes en bakerdoeken, dekens en ander beddengoed gebruikt.

Het Shirley Instituut in Manchester, Engeland heeft deze maatstaf ontwikkeld als een gemakkelijk alternatief voor de officiële SI-eenheid voor isolatie.

De afkorting TOG staat voor Thermal Overall Grade, maar een leukere verklaring is dat de naam komt van het Engelse informele woord "togs" (vertaling: plunje) die zelf waarschijnlijk was afgeleid van het woord toga, een Romeinse kledingstuk.

Brittisch Standard en TOG waarde slaapproducten voor kleine kinderen

Voor kleine kinderen is er een British Standard ontwikkeld waarin staat beschreven waaraan slaapproducten voor kleine kinderen moeten voldoen. Behalve eisen gesteld aan de brandbaarheid, het niet mogen bevatten van gevaarlijke Chemische stoffen of gevaarlijk zijn voor kleine kinderen door kans op beknelling, verstikking etc is ook de TOG waarde in deze “BS 8510:2009 standard - Child use and care articles. Safety of children's sleep bags. Safety requirements and test methods” voorgeschreven.

Volgens die Britse norm zijn slaapartikelen voor kinderen geschikt voor de volgende slaapkamertemperatuur waarden:

TOG waarde vs temperatuur grafiek

Geadviseerde TOG waarde bij een bepaalde slaapkamertemperatuur

Om dit om te zetten naar praktische gebruikswaarden heeft de Commissie veiligheid deze temperatuurrange verder gespecificeerd en met voorbeelden met gebruik van lakens en dekens toegelicht.

Boven 26° C :     maximaal 0,5 TOG           (alleen luier om)

23° C - 24° C:      maximaal 1,0-1,5 TOG   (luier met laken of luier met romper)

20° C - 22° C:      maximaal 2,0 TOG           (dunne fleece- of katoenen deken met laken)

16° C - 20° C:      maximaal 3,0 TOG           (slaapzak met dunne dekens met laken of overtrek)

Tot 16° C :           maximaal 4,0 TOG           (dekens plus trappelzak of meerdere dunne dekens met laken of overtrek)

Overigens raden wij de combinatie van een slaapzak met lakens/dekens of dekbed af, maar u kunt bovenstaande als richtlijn gebruiken voor hoe warm u uw kind wilt instoppen.

Onze producten en TOG waarde

Onze belangrijkste leverancier van donzen slaapzakjes en dekbedden voor kinderen, ARO Artländer GmbH, heeft zijn donzen artikelen laten testen en waar nodig aangepast aan de geadviseerde TOG waarde van 3,5 TOG voor kleine kinderen (slaapkamertemperatuur tussen de 16 en 18 graden Celsius).

Deze 3,5 TOG artikelen hebben ‘lege kamers’; randen waar geen dons in zit. Via die ‘lege kamers’ kan overtollige warmte makkelijker ontsnappen en is de kans op oververhitting kleiner.

De Vario-kids slaapzakken zijn daarnaast uitgevoerd met het Frish Luft ventilatiesysteem.

Meer informatie over beide beluchtingssytemen:

LEGE KAMER SYSTEEM                                     FRISH LUFT VENTILATIESYSTEEM

Bij ieder product, dus ook de producten geschikt voor kinderen, geven we aan voor welke periode van het jaar het geschikt is, ook wanneer de TOG waarde niet exact bekend is, geeft dit u een goede indicatie.

We wensen u veel winkelplezier en hopen dat u bij ons op de site kunt slagen.

SHOP KINDERDEKBEDDEN            SHOP KINDERSLAAPZAKKEN

Best verkochte producten

Kameelharen all year dekbed

Door de kameelharen vulling kan dit dekbed grote temperatuur-verschillen aan....

Warmtefactor 8.8
Vanaf: Prijs € 213,50

Silk Eyemask / Zijden...

Echt zijden oogmasker geeft rust voor uw ogen en een diepere slaap in een lic...

Warmtefactor n.v.t.
Vanaf: Prijs € 9,10

Kameelharen zomerdekbed

Perfect dekbed voor de warmste periode van het jaar. De vacht van de kameel b...

Warmtefactor 4.7
Vanaf: Prijs € 152,50
Alle best verkochte producten